Затоа што им успева! Кога вашите деца кукаат и преговараат, тие добиваат голем дел од вашето внимание.

Децата не се жалат намерно да не иритираат – тие го прават тоа затоа што не научиле позитивен, продуктивен начин да го привлечат нашето внимание или да им се исполнат нивните потреби.

Родителите се најпрометните суштества на планетата и има околу милијарда работи кои ни го крадат нашето време и внимание. Но, кога децата не добиваат онолку позитивно внимание како што им треба од нас, тие ќе експериментираат со различни начини да го привлечат нашето внимание – жалење, беспомошност, вознемиреност …

И, се разбира, кога децата лелекаат, ние обично одговараме со исправка или опомена – не баш со позитивното внимание што го бараат – но тоа успеа да го привлече нашето внимание. Вистината е дека децата продолжуваат само со однесувањето што им одговара.

Но, попуштањето на барањата – како уште една телевизиска емисија или друга топка сладолед – не е единствениот начин да го наградиме лелекањето на нашите деца. Подигање на гласот кон детето или одговарање со изнервирана забелешка („Доста! Престани да лелекаш!“) Сепак значи внимание на детето – иако не беше тоа она позитивно внимание што навистина го посакуваше – и сега ќе има поголеми шанси повторно да лелека и повторно да го добие истиот резултат.

Како може да престане да се жали?

Еве 3 чекори што можете да започнете да ги користите денес за да го спречите кукањето во вашиот дом:

  1. Направете НЕ да функционира

Се сеќавате на главната причина зошто вашите деца лелекаат? Функционира! Не попуштајќи на што и да лелекаат – ќе се намали драматично ова вознемирувачко лошо однесување.

Без разлика дали сте во самопослуга или на трпеза за вечера, кажете „не“ и држете се до тоа. Сè уште треба да му помогнете на вашето дете да се справи со неговите големи чувства на разочарување, но не се залагајте да му ја задоволите побарувачката.

  1. Не му давајте (негативно) внимание

Со одбивање да обрнете внимание на лелекањето, ќе отстраните голем дел од неговото побарување.

Останете смирени и продолжете – дури и негативната невербална реакција на лелекањето може да се исплати. Кога вашето дете ќе почне да зборува со својот нормален глас, задолжително одговорете со ВЕДНАШ, смирено и пријатно.

Сите знаеме дека однесувањето не се развива преку ноќ, па затоа за да се санира лелекањето во вашиот дом може минат денови, па дури и недели. Сепак, со малку трпеливост, вежбање и доследност, ќе му помогнете на вашето дете да ја исфрли оваа навика за кратко време.

  1. Обезбедете проактивно позитивно внимание

За да успеат овие чекори, мора да обезбедите и многу позитивно внимание за да ја задоволите потребата на вашето дете за емоционална врска.

Секој родител треба да мине по минимум 10 минути квалитетно време секој ден со своето дете. Можете да ја играте нивната омилена игра со карти, или што и да сакаат да прават! За време на специјалното заедничко време игнорирајте ги известувањата што ги добивате на мобилниот. Кога позитивно и проактивно ќе му посветите внимание на вашето дете, тоа ќе стане покооперативно и со помала веројатност да прибегнува кон жалење.

photo created by cookie_studio – www.freepik.com</a>