Постојат неколку основни начини за давање легитимно извинување. Запомнете дека ги учите своите деца на сè што правите. Ако сакате тие да понудат чесни, искрени, скромни извинувања, започнете со тоа да бидете чесни, искрени и скромни.

Бидете директни.

Кажете му на вашето дете за што ви е жал и зошто.

Лошо извинување: „жал ми е за тоа на здравицата, добро?“

Нешто подобро извинување: „Жал ми е што се разлутив за ножот. Избрзав“.

Подобро извинување: „Жал ми е што викав и толку се налутив. Тоа не беше правилно“.

Најдобро извинување: „Сине, жал ми е. Бев лут и викав на тебе. Тато направи нешто погрешно, не ти. Те сакам. Ќе ми простиш ли?“

Бидете соодветни на возраста.

Ако се мали, физички спуштете се на нивното ниво. Вие сте многу поголеми од мало дете, затоа направете колку што можете да сте физички пристапни. Наведнати или седнати. Воспоставете добар контакт со очите. Прегрни го своето дете. Вашето тело комуницира, како и вашите зборови, а држењето на смиреност му соопштува многу повеќе на малото дете од тоа што ќе му кажете вербално.

Ако тие се поголеми деца, можете да користите повеќе зборови – само проверете дали се соодветни да покажат дека татковците знаат да згрешат, но и дека татковците ги сакаат своите деца. Не заборавајте – и на поголемите деца им треба прегратка.