Стапките на развод се сега зголемени од порано, но која е причината?

Стапките на развод се многу повисоки отколку што беа пред еден век. Не недостасуваат истражувања, студии и статистички податоци за тоа зошто врските не успеваат. Еве ги најголемите причини за промената!

Полесен пристап до развод

Пред 1970 година, разводот беше тешко да се постигне. Еден од сопружниците обично морал да биде виновен, што значи дека сториле кривично дело или некој грев што го оправда разводот. Ова вклучувало пре adуба, напуштање, зависност или слично. Разводите без вина за првпат станаа легални во 50-тите години на минатиот век, па паровите повеќе не треба да докажуваат дека другиот брачен другар сторил лошо дело. До 1970-тите, скоро сите држави имаа закони што дозволуваа разводи без вина. Паровите едноставно можеа да кажат дека повеќе не се заубени или не се компатибилни. Ова имаше значителен ефект врз стапките на разводи. Кога се погледнаа 1940-1965 година, стапките на разводи останаа стабилни на околу десет разводи за секои 1.000 мажени жени. До 1979 година, стапката се зголеми двојно.

Поголема независност

Измените во законот за развод објаснуваат дел од причината за повисоките стапки на развод, но не ја прикажуваат целата слика. Додека законот се менуваше, се менуваше и нашата култура. Жените  започнаа да се приклучуваат на работната сила, што им даде поголема независност. Независноста им дозволи да се издржуваат, така што напуштањето на несреќен брак беше повеќе остварливо. Разводот станал и поприфатлив, па затоа жените не биле означени како „непожелни“ по напуштањето на бракот.

Поголеми очекувања за брак

 Една статија од Ели Финкл и колегите во 2014 г прегледуваше како се менувале очекувањата за брак со децении и како тие очекувања може да доведат до развод. Истражувачите откриле дека во текот на различните периоди од историјата, луѓето очекувале нивниот сопруг да помогне во задоволувањето на нашите потреби за ресурси (како што се приход, дом, итн.), Безбедност и безбедност и љубов. Тие веруваат дека современите бракови додаваат дополнително очекување. Во денешно време, луѓето очекуваат нивните сопружници да им помогнат и при сопствен личен раст и исполнување. Луѓето сега се потпираат на нашите партнери за да ги задоволат нашите потреби за самопочитување и само-реализација. Паровите очекуваат едни со други да бидат нивните најдобри пријатели, најголеми навивачи, љубовници и доверливи лица се во едно, наместо да ги споделуваат преку други врски. Во една студија во 2006 година, беше откриено дека оженетите поединци поминуваат помалку време со пријателите и членовите на семејството отколку нивните колеги кои не се во брак.

 

Користење  на социјални медиуми

Социјалните медиуми целосно го сменија начинот на комуникација и поврзаност едни со други. Ви обезбедува платформа за да дознаете повеќе за луѓето со кои се дружите и да запознаете нови луѓе. И покрај тоа што има свои придобивки, истражувањето покажа дека зголемената употреба на социјалните медиуми доведува до повеќе одлични стапки на развод. Постојат неколку причини зошто се случува ова. Прво, социјалните медиуми одземаат многу време од вашиот сопружник. Не секогаш станува збор за тоа што објавувате на социјалните мрежи, туку за тоа колку време ви одзема на денот. Прекумерното поминато време покажува негативни влијанија врз вашите односи затоа што одлучувате да поминувате помалку време со нив. Дополнително, социјалните медиуми се широко користена алатка за започнување работи или за нивно откривање. љубоморен или сомнителен сопружник може да се логира на профилот на партнерот на социјалните мрежи и да најде повеќе информации. Истражувачите откриле дека колку повеќе некој го кодоши својот партнер, толку повеќе пријавува дека чувствува љубомора и недоверба. За жал, овие сомневања се често оправдани. Секој десетти возрасен признава дека криел пораки или објави од нивниот партнер, а осум проценти од возрасните имаат тајни профили. Паметните телефони им овозможуваат лесен пристап на паровите во незадоволителни  односи до нова врска. Исто така, се отвораат портите  за поврзување со поранешните врски.

Проблем по повторно венчање

 Разводот е почест во денешно време, што исто така доведува до повеќе бракови. Меѓутоа, ако вие и вашиот партнер сте биле во претходни бракови, веројатно ќе се разведете повеќе од 90 проценти. Една од причините за ова е затоа што многу луѓе влегуваат во втор брак пред нивниот прв да заврши. Ова доведува до појава на проблеми со доверба подоцна. Дополнително, паровите од втор брак имаат помала веројатност да работат заедно за да споделуваат заеднички цели. Тие, најверојатно, ќе бидат независни со своите финансии, на пример, но тоа има тенденција да доведе до повеќе расправии. И покрај сите овие проблеми што го зголемуваат ризикот за развод, постојат општествени промени што помагаат да се намалат стапките. Паровите стапуваат во брак подоцна кога ќе бидат позрели и постабилни, што доведува до подобри врски. Подоцна имаат и деца, што придонесува за постабилен брак. И за крај, помалку парови се венчаат во целина, избирајќи да останат сингл или да ја чекаат вистинската можност. Овие фактори помогнаа да се намали стапката на развод на 40 проценти, мала, но значителна разлика од 50 проценти во 1980 година.

 

Photo by Boho Photography from Pexels