Не  се обвинувајте  за неговите себични постапки.

Голем дел од жените имаат почетна реакција на гадење кога ќе видат порно клип на интернет:  Грознооо!  Ако некогаш сте го фатиле вашиот партнер како гледа порнографија кога можеби  мислите дека работи  на важна презентација, можеби би се чувствувале непријатно, валкано или како да ве изневерува. Можеби дури се чувствувате како да ве лажел или ве изневерил, особено ако оваа тема е веќе завршена за вас двајца и е надвор од границите. Што треба да направите, во овие ситуации? Дали е толку голема зделката или треба да бидете загрижени дека повеќе работи? Секој брак е различен и треба да се постават соодветни граници околу порнографијата, така што двете страни ќе се чувствуваат пријатно, безбедно и згрижени. Еве неколку чекори што можете да ги преземете за да го надминете тоа како двојка

Разберете дека тоа не се рефлектира на вас!

Порнографијата е неверојатно вознемирувачка  за многу жени затоа што ги прави да се чувствуваат дека не се доволно достојни. Вашиот сопруг веќе требаше да ви го каже ова, но вие не сте во директна конкуренција со порното што го гледа. Понекогаш забораваме дека луѓето во порнографијата многу пати се платени актери и не уживаат вистински во интимноста.  Неговиот избор да гледа порно нема никаква врска со вашиот изглед или компетентност во спалната соба. Не треба да се занимавате со сексуални дела што  прават  да  се чувствувате непријатно или да добиете тенок струк за вашиот сопруг да ве сака. Тој е вљубен и се оженет со вас поради тоа што стебие , не затоа што сака да бидете некој друг. Очекувано е на почувствувате многу негативни емоции.Можеби сте лути, исплашени, вознемирени и под стерес. Сите овие емоции се во ред и нормално. Од суштинско значење е да ги контролирате  своите емоции и да работите низ нив, за да не се разнесете во лицето на вашиот сопруг. Не можете да контролирате што тој сторил, но можете да ја контролирате вашата реакција . Одвојте време што ви треба далеку од вашиот сопруг да плачете, врескате и оставете вашиот бес да помине. Поминете време со доверлив пријател и доверлив човек ако ви треба дополнителна поддршка. Како што почетниот шок ќе исчезне, тогаш можете да се вратите кај вашиот сопруг и да разговарате за проблемот.

 Не ги оставајте работите да тлеат. Поставете ги и најтешките прашања.

 Тешки се овие разговори, но тие се од суштинско значење. Вашиот сопруг може да се чувствува засрамен, но тој ќе треба да ги идентификува основните проблеми што го тераат да гледа порно во прв план. Дали смета дека тоа е проблем на кој сака да работи, или смета дека тоа е безопасен? Ако второто е точно, разговарајте со него за тоа како се чувствувате. Обидете се и споделете ги вашите чувства и согледувања за ситуацијата. Можеби не сфаќа дека тоа ве повредува.  За време на овие разговори, не осудувајте. Наместо тоа, покажете сочувство. Размислете како би сакале вашиот сопруг да се однесува кон вас кога би згрешиле или се обидувавте да надминете слаба област.  Ако тој беше би гил груб, критички настроен и лут кон вас, тогаш веројатно нема да сакате да се промените. Вашиот сопруг ќе има корист од вашата поддршка и разбирање.

 Дискутирајте за границите и планот.

 Мислењето дека игнорирањето на порно-проблемот на вашиот сопруг ќе го снема е наивно. Не постои правилна или погрешна временска рамка кога треба да се соочите со вашиот сопруг, но важно е да влезете во разговорот со јасни очекувања. Што е со порно, ви пречи? Дали има некое време кога сметате дека е прифатливо вашиот сопруг да гледа? Дали би се чувствувале попријатно ако го гледате со вашиот сопруг? Дали одредени видови порно за вас се повознемирувачки од другите? Разговарајте со вашиот сопруг за тоа какви граници сакате околу гледањето порно, за да нема простор за грешки во иднина.

 Бидете дел од успехот на вашите сопруг

 Нека излезе со свои идеи за кои смета дека ќе бидат најкорисни. Ова  ќе му овозможи да почувствува дека презема одговорност за своите постапки и прави вистински напор кон позитивни промени, наместо да биде контролиран или присебен (дури и ако тоа не е вашата намера). Понудете внимателно да го сосслушате и бидете симпатични вие тоа го можете. Ова покажува дека сте негов сојузник и член на тимот, наместо некој од кого треба да ги крие своите слабости. Општеството секојдневно врши притисок врз мажите за никогаш да не покажат слабост, затоа проверете дали создавате средина каде што тој чувствува дека може да биде отворен и искрен со вас. Секој брак минува низ своите проблеми, а порнографијата е извор на болка на многу двојки. Да имате отворени и искрени разговори за гледањето порно на вашиот сопруг ќе биде непријатно, но ќе го насочи  вашиот брак кон успех во иднина. Не значи дека не сте доволно добри и не значи дека вашиот сопруг не ве сака. Работите можат да се работат сè додека комуницирате едни со други.