Сега, повеќе од кога било, треба навистина да ја прифатиме радоста што доаѓа толку изобилно за време на сезоната на празници. Секако, можеби ќе треба да прегрнуваме помалку, да делиме помалку добрини и да уживаме во семејствата од поголема далечина. Но, тоа не значи дека не можеме да славиме!

Затоа, прицврстете ги маските, скокнете на зум, измијте ги рацете – сторете се што треба да направите за да се подготвите. Празниците се тука и имаме 5 прекрасни начини на кои можете да ги искористите максимално оваа година. Дури и за време на пандемија!

  1. Задржете ги своите традиции

Која и да е вашата омилена празнична традиција, големи се шансите да изгледа поинаку оваа година. Сепак, не се откажувајте! Од празничното расположение нема да се откажеме така едноставно затоа што сме во средина на пандемија.

Сè уште можете да ги задржите вашите омилени празнични традиции. Вие само треба да ги модифицирате имајќи ја предвид безбедноста.

Кога навистина размислувате за тоа, има многу малку работи што не можете да ги направите се додека сте подготвени да вложите напор и добра совест за да ги остварите. Покрај тоа, кога станува збор за најдоброто место за одмор, навистина нема место како дома.

  1. Воспоставете правила пред време

На почетокот на сезоната на празници, одвојте момент да седнете со вашето семејство и да воспоставите свој сет правила за празници.

Семеен состанок е одлично место за да го направите ова. Земете некои закуски, седнете на некое удобно место и средбата може да започне. Поставувајте прашања како:

Кои празнични активности сакаме да ги правиме како семејство оваа година?

Дали и колку луѓе треба / сакаме да поканиме?

Дали оваа година ќе купуваме подароци преку Интернет или ќе ги правиме дома?

Како и каде ќе се сервира семејна вечера?

  1. Прославете виртуелно

Колку сме среќни што живееме во време и општество каде што е лесно да се остане поврзан? Со технологија и апликации како Зум, FaceTime и слично, растојанието има помало влијание. Се додека имаме Wi-Fi и паметен телефон или компјутер, можеме да разговараме со секого, каде било, во кое било време.

Секако, вашите вообичаени семејни средби со празниците во минатото можеби имале за цел да вклучат помалку технологија, но овој пат во ред да направите исклучок … само овој пат.

  1. Менаџирајте ги вашите очекувања

Ако сакате максимално да ја искористите сезоната на празници оваа година, прво ќе мора да прифатите дека работите ќе бидат поинакви отколку порано. Можеби сте вознемирени од претстојните промени, исплашени, па дури и малку лути – и тоа е сосема во ред! Оваа година беше тешка и не би си правеле никакви услуги ако се преправавме дека не е така.

Затоа, прифатете го она што го чувствувате и тагувајте ако имате потреба. Потоа, подгответе ги вашите очекувања за она што следува.

На пример, прифатете дека семејните средби може да бидат помали, буџетите може да бидат построги, а плановите за патувања може да се одложат доколку не бидат откажани.

Потоа, фокусирајте се на позитивните. Помалите семејни собири значат помалку усти за хранење и поквалитетно време заедно. Построгиот буџет за подароци може да претставува совршена можност да ги научите вашите деца за дарување. И прескокнување на семејното патување или навигација низ преполн аеродром може да значи многу помалку стрес.

Нема потреба да го споредувате овој празник со кој било од оние во минатото, бидејќи оваа година е поинаква.

  1. Пронајдете радост во Малите нешта

Сакате да знаете што е најдобро во радоста? Не чини ништо и може да се најде на наједноставните места!

Започнете со забелешка на сите работи за кои сте благодарни оваа година. Можете да го направите ова сами или како семејство; од вас зависи!

За што треба да бидете благодарни – особено оваа година?

Дали за тоа што минавте повеќе време дома со вашето семејство? Шанса да ги запознаете вашите деца малку подобро? Што е со вашето здравје? Можеби дури и вашата финансиска стабилност?

Нема негирање 2020 година беше тешка! Издржавме неколку прилично бурни месеци и за многумина од нас, само чекаме да заврши годината. Но и покрај КОВИД-19, карантините, онлајн школувањето и слично, ова СЕ уште може да биде најубавото време од годината!