Tag: deca

15 Препораки за да го направите семејството среќно

Често во списанијата читате среќни приказни од познати актери и спортисти кои уживаат во семејната хармонија и на сликите со нивното семејство се насмеани. Сликте за среќни семејства се секогаш во изобилие и сите имаме свои идеи за тоа како треба да изгледа среќно семејство.…

Прочитај повеќе

Реалистичко изразување на децата-М-р.Ивана Урдаревиќ

Периодот на реалистичкото изразување трае од деветтаата до единаесеттата година кога детето интензивно остварува контакти со своите врсници.  Преминот во оваа фаза е постепен, детето се труди во цртањето на предметите да прикаже што е можно повеќе начини и тоа во однос на набљудувачот и…

Зошто децата се жалат? Три начини како да се избегне детското незадоволство

Затоа што им успева! Кога вашите деца кукаат и преговараат, тие добиваат голем дел од вашето внимание. Децата не се жалат намерно да не иритираат – тие го прават тоа затоа што не научиле позитивен, продуктивен начин да го привлечат нашето внимание или да им…

Дали постојано го споредувате вашето дете со други деца?

Не е важно дали вашето дете го споредувате со нeговото братче или сестричка, или пак со некое друго дете. Како и да е, тоа е погрешно! Споредувањето на детето создава постојана конкуренција и не влијае на индивидуалноста на детето. Секое дете има свои предности и…