Многу пати, здодевноста или барањето внимание може да доведат до тепачки и плачки меѓу децата. Направете чекор назад и видете што го предизвикува ова однесување – дали се случува кога не можете да обрнете внимание поради работа или домашни обврски? Дали се случува кога децата се оставени сами подолго време? Дали сопрува откако ќе интервенирате и повторно започнува откако ќе се повлечете?

Кога е тоа така, понекогаш игнорирањето на однесувањето е најдобро решение – кога децата ќе научат дека нема да го привлечат вашето внимание, тоа на крајот ќе се намали. Техника наречена „time-In“ може да ви помогне да постигнете совршена рамнотежа. Ова се состои од поминување на концентрирано, поврзано време со вашето дете пред да треба да се повлечете за подолга задача – во суштина, полнење на нивниот резервоар. Ако однесувањето произлегува од досада, размислете за превентивно интервенирање со „сад за активности“ со идеи од кои може да се повлечат децата.

People photo created by freepik – www.freepik.com</a>