Не е изненадување што децата се борат со своите чувства и емоции во време на пандемијата од ковид вирусот. Запомнете, децата често ги рефлектираат емоциите на нивните родители, па ако забележите дека чувствуваат вознемиреност или депресија, побарајте помош за да ги смирите и вашите чувства.

Првиот чекор што можете да го направите дома е да го смените начинот на кој зборувате за вирусот и ризиците. Зборувајте за КОВИД-19 со сигурност дека ситуацијата е под контрола и пренесете им на вашите деца дека возрасните во нивниот живот ќе ги заштитат – сè што треба да направат е да следат правила за носење маски, миење раце и социјално дистанцирање. Медитацијата, вежбањето и да се биде надвор во природа исто така им помагаат на многу луѓе кои доживуваат анксиозност и депресија, затоа излезете од дома со своите деца на безбеден и социјално оддалечен начин.

Ако откриете дека ова не е доволно, разговарајте со вашиот педијатар за борбите на вашето дете – понекогаш помошта на добар терапевт може да помогне далеку.

photo created by pvproductions – www.freepik.com</a>