Родители и деца

15 Препораки за да го направите семејството среќно

Често во списанијата читате среќни приказни од познати актери и спортисти кои уживаат во семејната хармонија и на сликите со нивното семејство се насмеани. Сликте за среќни семејства се секогаш во изобилие и сите имаме свои идеи за тоа како треба да изгледа среќно семејство.…

Прочитај повеќе

Реалистичко изразување на децата-М-р.Ивана Урдаревиќ

Периодот на реалистичкото изразување трае од деветтаата до единаесеттата година кога детето интензивно остварува контакти со своите врсници.  Преминот во оваа фаза е постепен, детето се труди во цртањето на предметите да прикаже што е можно повеќе начини и тоа во однос на набљудувачот и…

Зошто броењето 1-2-3 не дава ефект и што да правите наместо тоа?

Љубезно прашувате, молите и „подмитувате“ – но тој едноставно не попушта. Време е за последното одбројување. „Имаш три секунди да ја вратиш таа играчка на полицата“. Вашето 5-годишно дете останува неподвижно – и покрај вашето предупредување. „1… 2…“ Сè уште ништо. „2 ½, 2 ¾…“…

Дали треба да ги дисциплинираме туѓите деца?

  Сите сме го виделе и доживеале тоа – крајно непријатно однесување од туѓо дете. За повеќето од нас, треба многу трпение за да не преземеме нешто во врска со тоа затоа што тоа би било несоодветно и непријатно. Впрочем, постојат граници за почитување и…

Предлог за книги кои можете да ги прочитате за празниците

  Топол напиток, топла прекривка, добра книга и празнична храна идеално за убави празнични денови. Нашата пријателка Ана (Михаела) Цветкова која е голем љубител на добри  книги и фототографии ја замоливме да ни направи свој предлог на книги. Погледнете ја листата на Ане ! Набавете…

Моите деца цело време се закачаат и врескаат – што да правам?

Многу пати, здодевноста или барањето внимание може да доведат до тепачки и плачки меѓу децата. Направете чекор назад и видете што го предизвикува ова однесување – дали се случува кога не можете да обрнете внимание поради работа или домашни обврски? Дали се случува кога децата…

Онлајн учењето е борба за моите деца (и за мене), и се плашам дека тие заостануваат – што можам да направам?

Фокусирајте се помалку на задачите на училиште и повеќе на тоа дали вашето дете навистина учи. Следете го нивниот напредок низ разни теми и држете ги ангажирани прашувајќи за нивниот ден надвор од екранот: Што беше најсмешното нешто што сте го виделе или слушнале денес?…

Моето дете се чини дека сега се бори со анксиозност и депресија – како можам да помогнам?

Не е изненадување што децата се борат со своите чувства и емоции во време на пандемијата од ковид вирусот. Запомнете, децата често ги рефлектираат емоциите на нивните родители, па ако забележите дека чувствуваат вознемиреност или депресија, побарајте помош за да ги смирите и вашите чувства.…

Страв од училиште – зошто се јавува и како да им помогнеме на децата?

Страв од училиште во последните години се истражува и проучува сè повеќе. Се чини дека има зголемен процент на деца кои се плашат да одат на училиште, при што некои дури доживуваат и депресија. Покрај менталните симптоми може да има и физички симптоми (главоболка, болки…