Вашето дете нема да биде добро во сè. Во ред е ако понекогаш не успеат. Во ред е ако не реализираат сè што е зацртано. Дали тие изјави ве прават непријатно?

Ако се пронајдете како спроведувате сценарио „направи по секоја цена“, вие сте виновни што секојдневно прекумерно реагирате. Всушност, веројатно е дека вашата тенденција за преголема реакција станала вообичаена. Претераното реагирање ќе се однесува на секој тест, натпревар или перформанс како да е единствената шанса да се биде успешен – кога реалноста е далеку од тој нереален идеал.

Родителите треба да ги вратат своите очекувања назад и да прифатат дека никој не е одличен во сите нешта. Наместо да направите сè да изгледа како „голема работа“, изберете мала листа на работи за кои не може да се преговара и насочете ги напорите на тие теми. Сепак, важно е да се запамети дека кон вашето дете треба да изразувате позитивност, а не критика.