Зависноста од телевизија може да ги покажува истите знаци како и секој друг вид на зависност:

Ако поставувате ограничување на времето поминато пред екранот и откриете дека вашите деца се кријат за да гледаат повеќе од дозволеното, односно редовно ги кршат правилата, тие најверојатно се зависни.

Ако децата се лутат, стануваат нервозни или дејствуваат неконтролирано кога ќе го исклучите телевизорот, ова е јасен показател за нездрава зависност.

Ако децата имаат проблем со училиштето, размислете дали телевизијата може да има нешто со тоа.

Ако вашето дете постојано останува будно доцна и губи сон поради телевизија, ова е јасен знак на зависност. Неправилните модели на спиење и постојаното губење на сонот можат да влијаат на учењето и когнитивните способности на детето и треба веднаш да се решат.

Ако вашето дете секогаш избира телевизија наместо други традиционално забавни и социјални активности, тој / таа веројатно достигнува нездраво ниво на зависност од времето минато пред екранот.

Ако забележите некој од знаците погоре, време е за телевизиска интервенција. Значи, засукајте ги ракавите и подгответе се да ја вратите контролата врз далечинскиот управувач.