Сите сме го виделе и доживеале тоа – крајно непријатно однесување од туѓо дете. За повеќето од нас, треба многу трпение за да не преземеме нешто во врска со тоа затоа што тоа би било несоодветно и непријатно. Впрочем, постојат граници за почитување и за толерирање.

Сепак, постојат две сценарија во кои е соодветно да се интервенира:

  1. Ако детето е во непосредна опасност, тогаш, се разбира, треба да интервенирате брзо и без двоумење. Ова се однесува на дете кое трча на улица, игра со опасен предмет или прави нешто што е недвосмислено небезбедно. Сепак, ова не мора да важи ако дете се протега на игралиште – обидува физички предизвици што некои родители може да ги сметаат за небезбедни.
  2. Ако детето е под ваш „надзор“ во овој случај, сепак мора да постапувате со исклучително внимание. Во ситуација кога сте домаќин на настан на кој повеќе деца играат или чувате друго дете, еве неколку начини да се поставите: Дефинирајте ги перимерите. Побарајте од родителот на детето да сподели какви било домашни правила ТИЕ имаат за своите деца, а потоа прашајте како тие би сакале да се справувате со дисциплината ако тие правила се прекршени. Измерете го темпераментот на родителот за тоа како тие се справуваат со дисциплината. Нормално, ако формата на дисциплина на другиот родител е надвор од она што сметате дека е соодветно, со почит – држете се до вашите стратегии за позитивно родителство.

Разговарајте со децата за ВАШИТЕ домашни правила и последиците од непочитувањето на правилата: Пример – Кога децата кои ви се на гости не играат нежно со играчките: Прво потсетете ги сите деца како изгледа „нежното играње“ како, тогаш објасни дека ако не можат да бидат нежни, ќе ја изгубат привилегијата да си играат со таа играчка. Пример – Удирање или борба: Откако ќе ја смирите ситуацијата, креирајте идеи за начини за мирно решавање на проблемот. Ако удирањето или борбата продолжува, објасни дека времето за игра ќе заврши и тие можат да се обидат повторно некое друго време. Добијте договор. Побарајте од децата да ги повторат правилата на игра и последиците за сите. Останете смирени и продолжете. Ако работите одат на полошо, одговорете мирно и фокусирајте се на решенија за решавање на проблемот. Ако треба да продолжите со претходно откриената последица, сторете го тоа без фрустрации или предавања. Комуникацијата е сè. Ако треба да имплементирате последица – споделете ја со другиот родител. Така таа / тој ќе ја слушне вашата верзија на приказната. Бидете љубезни во вашите коментари за другите деца и охрабрете ги и вашите деца да бидат исто такви. Со вашите деца и други, одржувајте ги линиите за комуникација отворени и поставете ги границите што имаат смисла за вашето семејство. Кога се водиме од пример, се случуваат добри работи!