Вршењето притисок врз детето создава вознемиреност и непотребна напнатост кај родителот. Честопати, родителите знаат да бидат нервозни и да се под постојан стрес. Иако е во ред да бидете нервозни од време на време, не е во ред тоа да го правите секој ден.

Настојувајте да создадете рамнотежа во себе, како родител, и да идентификувате како изгледаат реалните очекувања за вашето дете како индивидуа.

Ако имате повеќе деца, избегнувајте да ги групирате очекувањата од нив во иста категорија. Ако знаете дека вашето дете може да направи подобро, разговарајте со нив, зајакнете ги нивните постапки во позитивна насока и дадете примери за тоа како тие вршеле одредена задача во минатото.

Родителството е тешко. Родителите знаат да направат еден тон грешки, и тоа е во ред. Признајте ги вашите маани и покажете му на вашето дете дека верувате во него, признавајќи дека грешите. Секој родител сака своето дете да има просперитетен и успешен живот, но важно е да се препознаат нефер притисоците врз децата и како тоа може негативно да го запре растот.

photo created by peoplecreations – www.freepik.com