Author page: nenad

Зошто броењето 1-2-3 не дава ефект и што да правите наместо тоа?

Љубезно прашувате, молите и „подмитувате“ – но тој едноставно не попушта. Време е за последното одбројување. „Имаш три секунди да ја вратиш таа играчка на полицата“. Вашето 5-годишно дете останува неподвижно – и покрај вашето предупредување. „1… 2…“ Сè уште ништо. „2 ½, 2 ¾…“…

Прочитај повеќе

Дали треба да ги дисциплинираме туѓите деца?

  Сите сме го виделе и доживеале тоа – крајно непријатно однесување од туѓо дете. За повеќето од нас, треба многу трпение за да не преземеме нешто во врска со тоа затоа што тоа би било несоодветно и непријатно. Впрочем, постојат граници за почитување и…

6 знаци дека вашиот партнер размислува за развод

Овие шест знаци на предупредување не треба да бидат доказ против сопругот или сопругата за евентуална прељуба. Дури и ако не станува збор за афера, оваа едноставна листа може да предизвика здрав дијалог помеѓу партнерите и градење на посилна доверба, третирање едни со други со…

Моите деца цело време се закачаат и врескаат – што да правам?

Многу пати, здодевноста или барањето внимание може да доведат до тепачки и плачки меѓу децата. Направете чекор назад и видете што го предизвикува ова однесување – дали се случува кога не можете да обрнете внимание поради работа или домашни обврски? Дали се случува кога децата…

Онлајн учењето е борба за моите деца (и за мене), и се плашам дека тие заостануваат – што можам да направам?

Фокусирајте се помалку на задачите на училиште и повеќе на тоа дали вашето дете навистина учи. Следете го нивниот напредок низ разни теми и држете ги ангажирани прашувајќи за нивниот ден надвор од екранот: Што беше најсмешното нешто што сте го виделе или слушнале денес?…

Моето дете се чини дека сега се бори со анксиозност и депресија – како можам да помогнам?

Не е изненадување што децата се борат со своите чувства и емоции во време на пандемијата од ковид вирусот. Запомнете, децата често ги рефлектираат емоциите на нивните родители, па ако забележите дека чувствуваат вознемиреност или депресија, побарајте помош за да ги смирите и вашите чувства.…

Пет начини како да уживаме во празниците и покрај пандемијата

Сега, повеќе од кога било, треба навистина да ја прифатиме радоста што доаѓа толку изобилно за време на сезоната на празници. Секако, можеби ќе треба да прегрнуваме помалку, да делиме помалку добрини и да уживаме во семејствата од поголема далечина. Но, тоа не значи дека…

Зошто децата се жалат? Три начини како да се избегне детското незадоволство

Затоа што им успева! Кога вашите деца кукаат и преговараат, тие добиваат голем дел од вашето внимание. Децата не се жалат намерно да не иритираат – тие го прават тоа затоа што не научиле позитивен, продуктивен начин да го привлечат нашето внимание или да им…

Четири совети како да остварите подлабока врска со вашето дете

Не е потребно многу време за да оствариме подлабока врска со нашите деца. Ако  само неколку минути, неколку пати во текот на денот, го насочиме нашето внимание кон нив можеме да ги наполниме со позитивно внимание. Еве четири дневни навики што можете да ги започнете…