Овие шест знаци на предупредување не треба да бидат доказ против сопругот или сопругата за евентуална прељуба. Дури и ако не станува збор за афера, оваа едноставна листа може да предизвика здрав дијалог помеѓу партнерите и градење на посилна доверба, третирање едни со други со почит и што е потребно за да го заштитите вашиот брак од какво било неверство.

Овие знаци на предупредување наведени подолу се јасни индикатори дека нешто не е во ред во бракот. Ако видите какво било од овие шест однесувања што ги изложувате вие ​​или вашиот сопружник, преземете мерки за решавање на проблемите пред да стане предоцна.

Еве ги 6-те најчести знаци на брачен другар кој се повлекува (без посебен редослед):

  1. 1. Тој / таа е премногу критичен кон сè што правиш. Тој / таа се чини дека е вознемирен или навреден од начинот на кој ги правите и најмалите дневни задачи (дури и ако тие некои работи порано никогаш не се чинеле дека му пречат).

Бидејќи сопружникот започнува да се повлекува од бракот, тој / таа сака да ја оправда аферата и / или нивната желба да планираат иднина што не ве вклучува вас. Тој / таа лажно го оправдува тоа што ве прави да изгледате како неверен сопружник и да изгледате како ужасна личност. Во меѓувреме, тој / таа најверојатно се спротивставува на својот / нејзиниот партнер за изневерување или личност со која фантазира да биде со него и да ја види оваа друга личност како „совршена“ за споредба. Се разбира, сето ова е заблуда поттикната од страста и себичноста, но верниот сопружник станува вербално малтретиран во тој процес.

2. Тој / таа се гледа себеси или како ЖРТВА или ХЕРОЈ во секоја ситуација (никогаш како виновен).

Сопругот/сопругата кој се повлекува одбива да преземе одговорност за своите постапки. Тој / таа ќе биде тешко да го види тоа како „погрешно“. За да успее овој изопачен поглед на реалноста, тој / таа е принуден да ја редефинира реалноста онаму каде што тој / таа НИКОГАШ не греши за ништо. Кога работите одат добро, тој / таа е херој. Кога работите се одвиваат лошо, тој / таа ја игра улогата на жртва. Тие одбиваат да видат вина во себе. Тие никогаш не се „лошото момче“ во приказната дури и кога се соочуваат со јасни докази за нивниот грев.

 3.Тој / таа е таинствен со нивниот мобилен телефон (или таблет / компјутер) и станува дефанзивен ако некој го погледне.

Ова е веројатно најочигледното на списокот! Ако некое лице изневерува, тие ќе бидат многу загрижени да бидат фатени, а телефонот е најчестиот начин на кој луѓето ќе бидат фатени. Ако вашиот сопружник не сака да ви го види телефонот (или ако не сте подготвени да му го покажете телефонот на вашиот сопруг), тогаш постојат некои сериозни проблеми со довербата. Дури и ако не се случи неверство, тајноста е огромно црвено знаме во бракот. Искреноста и транспарентноста го трасираат патот до блискоста. Тајноста е непријател на интимноста во бракот.

4.Тој / таа почнува да посветува многу поголемо внимание на неговиот / нејзиниот изглед, а истовремено станува и покритичен кон (или рамнодушен кон) вашиот изглед.

Ако тој / таа развие ненадеен интерес за фитнес и мода, тоа не значи автоматски дека тој / таа се обидува да импресионира некој друг, но дефинитивно има нешто. Ако тој / таа многу повеќе се интересира за својот изглед додека истовремено станува покритичен (или целосно го игнорира) ВАШИОТ изглед, тоа е огромен предупредувачки знак дека прељубата се случува или може да се случи многу брзо освен ако нешто не се промени.

 5.Тој / Таа покажува помалку интерес за секс (со вас), но кога се зборува за секс тој / таа може да предложи (или дури и да ве притисне за) нови сексуални дејства што претходно не сте ги правеле.

Ако вашиот сопружник изневерува (или планира да изневерува), ќе забележите некои промени во вашиот сексуален живот. Тој / таа веројатно ќе биде помалку заинтересиран за секс со вас, но тој / таа исто така може да започне да сугерира (или дури и да бара) нови сексуални акти што не сте ги направиле или што сте ги правеле порано, но не сакате да ги правите. Ова не е секогаш знак на афера, но многу често е знак на тешка употреба на порно од сопруга. Тоа означува дека се случува нешто што треба да се реши. Тој / таа не е дома како и обично и тој / таа се чини дека секогаш бара изговори за да биде на кое било друго место.

Во здрав брак, двајцата сопружници сакаат да бидат едни со други и да вложат напори да бидат едни со други. Кога едниот сопружник ќе се повлече за да помине повеќе време на работа или со пријатели или со хоби или да трча по случаен избор, тоа не е секогаш знак на прељуба, но обично е знак дека нешто не е во бракот и треба да се реши.

photo created by yanalya – www.freepik.com</a>