Ако сакате да имате среќен брак една од работите на кои треба да обрнете големо внимание е комуникацијата. Не секогаш станува збор за кажување на вистинските работи, понекогаш станува збор за не кажување на погрешни работи. Еве 20 работи што жените мразат да ги слушаат од своите сопрузи:

Излегувам. Ми треба малку време за МЕНЕ“. Нема ништо лошо во повременото време за МЕНЕ, но тоа ја чини. Бидете сигурни дека таа е добра пред да одите и дека го прави истото за неа.

„А?“ Ослободени сте или, барем, не се прилагодувате на неа.

„Ќе го сторам тоа подоцна“. Она што таа го слуша, без оглед дали вие го мислите тоа, е дека таа не е важна за вас.

„Ништо“. Таа сака да знае што мислите и чувствувате. Ништо не е комуникација.

„Вечерва повторно работам доцна“. Повторно, ништо лошо во тоа што повремено работите доцна, но кога тоа ќе стане често, таа ќе претпостави дека вие бирате работа наместо вашето семејство.

„Дозволи ми да ти го објаснам ова на начин што можеш да го разбереш“. или „Лесно е…“ Со други зборови, велиш дека таа не е толку паметна како тебе.

„Колку потроши?“ Фискалната одговорност е важна и паровите треба да се договорат, но ова ја омаловажува нејзината способност да донесе одлука.

„Лесно го направи тоа.“ Во суштина ги омаловажувате нејзините борби. Можеби изгледа лесно или полесно, но сè додека не одите во нејзините чевли, не можете да знаете.

„Па, тогаш зошто не (предложено решение за нејзиниот проблем)“. Поголемиот дел од времето таа сака вашата емпатија, а не ваши решенија. Да претпоставиме дека е доволно паметна за да сфати.

„Плаќам за тоа“. И твоите пари се нејзини пари, без разлика чие име е на платата. Ваква изјава прави да се чувствува како да покажувате надмоќ над неа.

„Опушти се!“ Можеби реагира прекумерно, но барем некои од нејзините чувства се валидни и укорот наместо увото е последното нешто што и треба.

„Дали е твое време од месецот?“ Вие исто така може да и кажете дека е луда и да и се смеете.

„Колку пати треба да зборуваме за ова?“ Онолку пати колку што е потребно додека не се реши. Во спротивно, кажувате дека вашата гордост е поважна од неа.

„Не можам да направам ништо како што треба“. Ако е премногу критична, тоа не е начин да на комуникација. Сè што таа ќе слушне е дека не можете да преземете одговорност, предлози или критика.

„И ете, повторно…“ Ако таа зборува нешто одново и повеќе, поважно е да се влезе во коренот на тоа, отколку да се отфрли нејзиното гледиште како соборен рекорд. Ако справиш со тоа, можеби нема да се повтори.

„Што има за вечера?“ Не претпоставувајте дека вечерата е нејзина задача да се направи, инаку таа ќе се чувствува како “здраво за готово“ и евентуално потчинета.

“Леле. Куќата е хаос “. Ова е пасивна агресивна изјава која фрла вина и расудување.

„Таа е жешка“ И велите на сопругата дека не е доволно убава и дека посакувате да изгледа како таа девојка.

“Знаеш дека те сакам. Не треба да го кажувам тоа “. Да, треба! И таа не досадна со тоа што сака да го кажеш тоа.

“Остави ме на мира. Постојано се жалиш “. Со тоа велите дека ако нешто ја мачи, треба да го задржи тоа за себе.