Често во списанијата читате среќни приказни од познати актери и спортисти кои уживаат во семејната хармонија и на сликите со нивното семејство се насмеани. Сликте за среќни семејства се секогаш во изобилие и сите имаме свои идеи за тоа како треба да изгледа среќно семејство. Дали вашиот пример одговара на портретот на среќно семејство? Ако не, не очајувајте. Сега Семејство.мк ќе ви открие неколку тајни за среќно семејство. И вие можете да доживеете некое домашно блаженство што се чинеше претходно резервирано само за популарните ТВ-семејства.

Среќна семејна тајна број 1: Уживајте едни во други

 Суштината на среќното семејство е дека тие навистина се воздигнуваат едни со други и сè се сведува на тоа како се однесуваат едни кон други, вели рабинот Шмулеј Ботеач, советник за семејство и односи со седиште во ЊуЈорк и домаќин на Шалом во домот на каналот за учење. „Има радост што ја карактеризира нивната интеракција“, вели Ботеач, татко на осум деца и автор на неколку книги, вклучувајќи го и претстојниот Шалом во домот. „Родителите доаѓаат дома, а децата се среќни што ги гледаат, а кога децата доаѓаат дома, родителите се среќни што ги гледаат.

Среќна семејна тајна број 2: Размени приказни

 „Кога вашите деца ќе дојдат дома, прашајте ги што се случило на училиште и имајте приказна за нив“, вели тој. „Ако се вратите дома разочаран и не ве интересира и тогаш пет минути подоцна е вклучен телевизорот, зошто би биле среќни да ве видат? Во крајна линија, вели тој, е дека кога ќе се вратиш дома, твоите деца треба да бидат на прво место. „Мора да испуштите сè што правите и секогаш да доаѓате дома со нешто да споделите со вашите деца, без оглед дали е приказна или дури и најмалата вињета“, вели тој. “На овој начин им давате на вашите деца да очекуваат нешто да чекаат. Големиот проблем на семејниот живот е здодевноста и тоа е она што доведува до дисфункција, работи и деца кои сакаат да бидат со своите пријатели над семејството”.

 Среќна семејна тајна број 3: Ставете го бракот на прво место

„Постанете вистински пример за љубов“, вели Ботеич. „Врската и бракот мора да бидат на прво место“. Размислете за Керол и Мајк Брејди од Бреди Бенд и Клиф и Клер Хакстебл од шоуто Козби. Постојат многу семејства каде децата секогаш се на прво место, вели Ботеач. Тогаш тие стануваат заменски даватели на љ
убов, вели тој. „Тоа е неправеден товар да се стави на дете. Лошо е и за семејствата, вели тој, „затоа што децата на крајот ќе се иселат од куќата“.

Среќна семејна тајна број 4: Заеднички оброк!

Семејства кои јадат заедно, остануваат заедно. Тоа е толку едноставно. „Семејните вечери се неопходни“, вели Ботеич. „Време е да се поврземе. Имајте минимум четири семејни вечери неделно, сугерира тој.

Среќна семејна тајна број 5: Играјте заедно

 „Имајте една или две обединувачки активности што семејството ги прави заедно на ноќна основа“, вели Ботеич. Тој предлага приказни пред спиење за мали деца или читање поглавје од роман на постаро дете.

Среќна семејна тајна број 6: Ставете го семејството пред пријателите

“Во среќни семејства, семејството доаѓа пред пријателите”, вели тој, “Советникот во кампот разбира нешто што родителите не го знаат, а тоа е дека грижата за децата исто така треба да биде забавна. Дајте правила, но разберете и на децата дека им е потребна забава. Кога на децата ќе им здодее и ќе остане без спиење, тие почнуваат да бараат возбуда од домот и тоа е кога пријателите стануваат поважни. Пријателството е важно, но е подредено на семејството “.

Среќна семејна тајна бр. 7: Ограничете ги детските активности по училиштата

Денес, се поголем број на деца се преангажирани и учествуваат во шест или седум активности вон училишните неделно. Мајката станува возбудувач и децата никогаш не се дома во исто време. Ова не е рецепт за среќно семејство, вели Ботеич. „Ако вашите деца пораснат не знаејќи како да прават балет, тие ќе бидат во ред. Ниту една активност после училиште не е крајност, а премногу активности се друга крајност, но умереноста е местото каде што треба да се стремиме“. Создадете свои активности после училиште како семејство, сугерира тој. На пример, земете ги вашите деца ролерки, возење велосипед или пливање по училиште како семејство.

Среќна семејна тајна број 8: Вметнете ритуали кои ќе се применуваат

„На семејствата им требаат ритуали“, вели Ботеич. Ритуалите можат да бидат религиозни, национални, па дури и специфични за семејството, вели тој. Д-р Барбара Физе, професор и претседател на психологија на Универзитетот Сиракуза во Newујорк, се согласува. „Среќните семејства имаат значајни ритуали и не се под стрес од нив“, вели таа. “Тие можат да бидат уникатни за вашето семејство, како што се пешачење во сабота наутро, неделна вечер на пица, па дури и семејна песна. Ритуалите имаат тенденција да ги приближат членовите на семејството, бидејќи тие се повторуваат со текот на времето.”

Среќна семејна тајна број 9: Зборувајте со смирен тон. Без дерење!

Запомнете дека децата напредуваат со стабилност. „Треба да има мирна средина дома“, вели Ботеич. „Зборувајте со вашите деца, дајте им строги правила и казнувајте ги децата кога е потребно, но не губете контрола и викајте. Ако им викате на децата, тоа покажува дека сте надвор од контрола и создавате немирна средина“.

Среќна семејна тајна број 10: Никогаш не се борете пред децата

Иако некои борби или расправии може да бидат неизбежни, обидете се да ги држите подалеку од децата, вели Ботеич. “Ако вашите деца видат како се карате и се расправате, извинете се и кажете:” Жал ни е што моравте да го видите тоа. Тато и јас едноставно имавме несогласување, но сè е во ред сега “.

Среќна семејна тајна број 11: Не работете премногу

Секоја работа и никаква игра не му прави полошо на семејството отколку да го направи тапа. „Ако сте отсутни цело време и не им давате приоритет на вашите деца, вашите деца ќе ги интернализираат чувствата на несигурност“, вели Ботеч. ‘Llе почнат да веруваат дека не се доволно вредни.

Среќна семејна тајна број 12: Поттикнете ја хармонијата на браќата и сестри

 Браќата и браќата може да предизвикаат раздор. „Се обидувам да разговарам со моите деца за тоа колку имаат среќа да имаат браќа и сестри“, вели Ботеич.

 Среќна семејна тајна број 13: Имајте приватни шеги

Среќните семејства имаат внатрешни шеги, вели Фиезе од Сиракуза, „Шегите и прекарите симболизираат дека ова е група во која припаѓате и служи како стенограф за поголеми искуства“, вели таа.

Среќна семејна тајна број 14: Бидете флексибилни

 „Ова е полесно да се каже отколку да се направи“, вели Физе. „Но, по својата природа, семејствата се менуваат, така што треба да бидете отворени за промена на членството и возраста“, вели Физе. „Некој се жени, некој умира, некој се ожени и тинејџерите повеќе не се деца, а младите не се веќе тинејџери, но сите тие се уште се дел од семејството.

Среќна семејна тајна број 15: Комуницирајте

Роуз Per. Перкинс, Ед, вонреден професор по психологија на колеџот Стоунхил во Истон, Масачусетс, вели дека среќното семејство комуницира меѓусебно. „Честопати се формираат семејства каде што секој ќе и каже на мама, а потоа мама ја испраќа пораката, но во среќно семејство има пофлексибилни, отворени линии на комуникација“. Во среќни семејства, „сите членови на семејната единица можат да комуницираат отворено“, вели таа.

 

 

Извор: https://www.webmd.com
Photo by Victoria Borodinova from Pexels